Header Ads

Header ADS

Μπέντο: "Δεν σκεφτόμαστε τον ΠΑΟΚ"

Βίντεο με την συνέντευξη τύπου των Πάουλο Μπέντο - Σεμπά
Διαβάστε τα όσα δήλωσαν ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο και ο ποδοσφαιριστής των "ερυθρολεύκων", Σεμπά, μία μέρα πριν από την αναμέτρηση με την Αστάνα...

Πάουλο Μπέντο

Σας επηρεάζει στην διαμόρφωση των πλάνων σας το γεγονός ότι έχετε μέσα σε διάστημα τριών ημερών δύο δύσκολα παιχνίδια; «Είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο αυριανό παιχνίδι. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην προετοιμασία του αγώνα. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό. Δεν σκεφτόμαστε τον ΠΑΟΚ. Σκεφτόμαστε τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία της Αστάνα και τις δυσκολίες που μπορούν να συμβούν στο αυριανό ματς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην προετοιμασία της ομάδας. Μετά το ματς, θα σκεφτόμαστε το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.»

Στο πλάνο σας υπάρχουν πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα σε πρόσωπα σε σχέση με τον Πανιώνιο κι αν ο Ντε Λα Μπέγια είναι εκτός αποστολής. «Πολλές αλλαγές δεν θα δούμε σε σχέση με την Νέα Σμύρνη. Θα δούμε κάποιες αλλά όχι πολλές. Όσο για τον Ντε Λα Μπέγια δεν θα είναι αύριο μαζί μας.»

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει με ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ και μετά ήρθαν δύο νίκες. Πώς μπορείτε να εξηγήσετε αυτή την αστάθεια στα παιχνίδια της ομάδας σας; «Δεν πιστεύω ότι έχουμε δείξει ότι είμαστε μία ομάδα χωρίς σταθερότητα. Αντίθετα εκτός από τα δύο ματς που χάσαμε για τα οποία ανέλυσα αρκετά, έχουμε παρουσιάσει σταθερότητα.

Έχουμε κερδίσει στα πλέι οφ, κερδίσαμε την Γιουνγκ Μπόις, τα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος, μετά είχαμε δύο ήττες, αλλά μετά είχαμε θετική αντίδραση. Κερδίσαμε την ΑΕΚ, ήρθε η διακοπή του πρωταθλήματος, κερδίσαμε στην Νέα Σμύρνη, επομένως πιστεύω ότι δεν είμαστε μία ομάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ομάδα με αστάθεια. Είχαμε μία κακή στιγμή για την οποία έχουμε μιλήσει αρκετά, όμως, σε γενικές γραμμές είμαστε ομάδα που δείχνει ένα θετικό πρόσωπο και μια ομάδα που έχει αποκτήσει σταθερότητα.»

Με τον ΑΠΟΕΛ ο Ολυμπιακός μπήκε με μοναδικό στόχο την νίκη, αλλά το γρήγορο γκολ των Κύπριων άλλαξε τα πλάνα σας. Αύριο αμυντικά τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο; «Το γκολ είναι κάτι που αλλάζει την πορεία και την εξέλιξη ενός αγώνα και σε αναγκάζει να αλλάξεις διάφορα πράγματα στο παιχνίδι σου όταν το δέχεσαι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις και να γυρίσεις υπέρ σου το παιχνίδι. Με τον ΑΠΟΕΛ δεχτήκαμε ένα γρήγορο γκολ, αλλάξαμε κάποια πράγματα για να αλλάξουμε την ισορροπία του αγώνα και παρόλο πως είχαμε τον χρόνο και πολλές ευκαιρίες, δεν είχαν αποτελεσματικότητα οι ευκαιρίες για να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είδαμε στο δεύτερο παιχνίδι πρωταθλήματος (σ.σ. με Ηρακλή) ότι κερδίσαμε με ανατροπή. Με την Αρούκα είδαμε ότι δεν ήταν υπέρ μας το σκορ και το κερδίσαμε. Είναι πράγματα που πρέπει να κάνεις. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο αύριο, θέλουμε να το αποφύγουμε, να παίξουμε με την ίδια φιλοσοφία και στην περίπτωση που συμβεί θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αλλάξουμε αυτά που πρέπει και να εκμεταλλευτούμε με αποτελεσματικότητα τις ευκαιρίες για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα.»

Τι ξέρετε για το ποδόσφαιρο του Καζακστάν; Πείτε μας επίσης τα αδύνατα στοιχεία της Αστάνα. «Για το ποδόσφαιρο του Καζακστάν γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα μέσα από την ομάδα που θα την εκπροσωπήσει αύριο UEFA Europa League, την Αστάνα. Αυτή την ομάδα έχουμε μελετήσει κυρίως. Το ποδόσφαιρο του Καζακστάν το γνωρίζουμε περισσότερο από την Εθνική. Έχουμε δει ότι παρόλο που δεν είναι κακή ομάδα, έχει δυσκολίες να βρεθεί στα μεγάλα ραντεβού, όπως το Μουντιάλ.

Είναι ένα ποδόσφαιρο που το ξέρουμε κυρίως από την Εθνική, αλλά τώρα μας απασχολεί η Αστάνα. Η Αστάνα όπως όλες οι ομάδες, έχει τα αδύνατα σημεία της τα οποία θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε και να τα χτυπήσουμε. Όμως εκτός από τα αδύνατα στοιχεία, έχει πολλά θετικά. Όπως το γεγονός ότι κέρδισε το πρωτάθλημα. Πέρσι στον όμιλο απέναντι στην Μπενφίκα, την Γαλατασαράι και την Ατλέτικο δεν έχασε ούτε ένα ματς στην έδρα της.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα, θα μας δυσκολέψει αρκετά. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την Αστάνα και να την χτυπήσουμε στις αδυναμίες της. Έχει αρνητικά στοιχεία η Αστάνα, αλλά είναι μέσα στη στρατηγική μας να τα ανακαλύψουμε. Η Αστάνα τα κρύβει, όπως και εμείς τα δικά μας. Δεν είναι αυτή η στιγμή που θα τα αναφέρουμε. Εμείς αναφερόμαστε στα θετικά της στοιχεία. Θα κρύψουμε τι ξέρουμε για τις αδυναμίες της.»

Στα τρία 90λεπτα που έχει δώσει ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη στην Ευρώπη δεν έχει σκοράρει. Γνωρίζονται πλέον οι παίκτες καλύτερα με τον προπονητή για να διορθωθεί αυτό; «Είναι αλήθεια ότι στα παιχνίδια που αναφέρατε, δεν έχουμε σκοράρει στα 90 λεπτά. Όπως είναι αλήθεια ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο ο προπονητής όσο και οι παίκτες γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε σκοράρει στα 90 λεπτά και το καταφέραμε με την Αρούκα στην παράταση ή μείναμε στο μηδέν με τον ΑΠΟΕΛ, δεν θέλουμε να σταθούμε. Στεκόμαστε στις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε, πράγμα που δείχνει ότι επιθετικά κάναμε πολλά σωστά πράγματα. Όπως επίσης και το ότι αποφύγαμε κάποια πράγματα για να μην σκοράρει περισσότερες φορές ο αντίπαλος. Αμυντικά η λειτουργία μας είχε καλά στοιχεία. Μένουμε στο αποτέλεσμα, αναλύσαμε γιατί συνέβησαν αυτά.

Μένουμε όμως σε άλλα πράγματα όπως ο μεγάλος αριθμός γκολ κατά την διάρκεια των πέντε αγωνιστικών του πρωταθλήματος που δείχνει ότι επιθετικά δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες. Όσο περνάει ο καιρός γνωρίζεται η ομάδα καλύτερα. Θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις. Εμείς προσπαθούμε να σκοράρουμε όλο και περισσότερο. Μένουμε στο πώς θα το διορθώσουμε. Αύριο είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, γιατί όσο περνάει ο καιρός γνωριζόμαστε περισσότερο.»

Αν ο Ολυμπιακός χάσει στο αυριανό ματς αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες πρόκρισης θα αυξηθούν για την Αστάνα. Είστε έτοιμος να δεχτείτε κριτική από την πλευρά του συλλόγου ή από τον κόσμο. Ίσως παρθούν και διοικητικές αποφάσεις ακόμα και για την απόλυσή σας. «Μετά τις ήττες από ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ είχα ξανακούσει την ίδια ερώτηση και η αλήθεια είναι ότι και τότε δεν είχα καταλάβει γιατί γίνεται αυτή η ερώτηση.

Στέκομαι πιο πολύ στο γεγονός ότι πρέπει να δεχτώ τα αποτελέσματα και να τα αναλύσω για να βελτιωθεί η ομάδα. Είδαμε ότι η αντίδρασή μας ήταν θετική. Βάλαμε τρία γκολ σε ένα ντέρμπι και κερδίσαμε σε ένα σημαντικό ματς μετά τη διακοπή. Έχουμε βάλει πολλά γκολ, έχουμε δεχτεί ελάχιστα στο πρωτάθλημα. Δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει αυτή η ερώτηση. Κανένας προπονητής δεν σκέφτεται πριν από ένα ματς την ήττα και ούτε προετοιμάζω την ομάδα για να χάσει. Κάθε προπονητής προετοιμάζει την ομάδα του για να κερδίσει και το τι πρέπει να κάνει καλά.

Πάντα ένας προπονητής σε μεγάλες ομάδες δουλεύει υπό πίεση, πάντα υπάρχει κριτική και πίεση, αλλά αυτά είναι στο κάτω-κάτω πράγματα που δεν ελέγχει ένας προπονητής. Πρέπει ο προπονητής να κοιτάει την ομάδα του και να δουλεύει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει αυτή η ερώτηση. Επίσης το πρόγραμμα του ομίλου το γνωρίζαμε από την αρχή. Μετά έχουμε την Αστάνα έξω, μετά την Γιουνγκ Μπόις στο Καραϊσκάκη και τέλος το παιχνίδι στην Κύπρο. Υπάρχει η πίεση πάντα στην ομάδα και νομίζω ότι η πίεση πάντα κάνει καλό στην ομάδα.»

Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το σκοράρισμα, σε τι επίπεδο βρίσκεται ο Καρντόσο δεδομένου ότι δεν έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα; Θεωρείτε ότι είναι στο 100%; «Είναι αλήθεια ότι ο Καρντόσο ήρθε με το κλείσιμο της αγοράς και στην ομάδα μας υπάρχει μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών που ο καθένας είναι δύσκολο να βρει τη θέση του. Ένας παίκτης που ήρθε τελευταία στιγμή, είναι δύσκολο να βρει χώρο στην ομάδα. Στο τελευταίο ματς με τον Πανιώνιο έμεινε έξω για λόγους τακτικής.

Ο Καρντόσο είναι ένας παίκτης που έχει όλα τα στοιχεία για να μας βοηθήσει στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί είτε ως βασικός, είτε ως αναπληρωματικό. Γνωρίζουμε ότι είναι παίκτης με πολλές δυνατότητες. Το αν ένας παίκτης μένει έξω από κάποιον αγώνα δεν έχει να κάνει με τον παίκτη. Έχει να κάνει με το ότι οι παίκτες είναι πολλοί. Έχει να κάνει με αποφάσεις τακτικής ή όταν κάποιοι άλλοι παίκτες είναι σε καλύτερη κατάσταση για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αγώνα. Ο Καρντόσο μπορεί να βοηθήσει, δεν γνωρίζουμε πάντως προς το παρόν για το αν θα χρησιμοποιηθεί.»

Σεμπά

Στα προηγούμενα ευρωπαϊκά ματς δυσκολευτήκατε να σκοράρετε. Γιατί θεωρείς ότι συνέβη αυτό; Πιστεύετε ότι θα τελειώσετε αύριο γρήγορα τη δουλειά με την Αστάνα; «Πιστεύω ότι στα προηγούμενα παιχνίδια παρόλο που δεν σκοράραμε, είχαμε δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες. Είμαι σίγουρος ότι ανυπομονούμε για το ματς, θα κάνουμε το ίδιο και θα δημιουργήσουμε πολλές ευκαιρίες και ελπίζω τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά.»

Σε διάστημα τριών ημερών ο Ολυμπιακός θα κληθεί να δώσει δύο αγώνες με υψηλό βαθμό δυσκολίας με Αστάνα και ΠΑΟΚ. Πως προσεγγίζετε τις δυσκολίες αυτού του προγράμματος; «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να σκεφτόμαστε μόνο το ματς με την Αστάνα, να έχουμε μόνο αυτό το παιχνίδι και μετά να δούμε πώς θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.»

Πριν από τον ΑΠΟΕΛ ο Ολυμπιακός πήγαινε με πίεση λόγω της ήττας από την Λάρισα, ενώ τώρα φαίνεται να έχετε ηρεμία. Έτσι είναι τα πράγματα; Πάτε όντως με ηρεμία να αντιμετωπίσετε την Αστάνα; «Φυσικά. Πάντα οι νίκες σού δίνουν αυτοπεποίθηση. Τα πράγματα είναι καλύτερα για εμάς τώρα. Κάναμε τότε δύο ήττες από ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, αλλά από τότε δουλέψαμε πολύ και έχουμε καταφέρει πολλές νίκες και σημαντικές. Είμαστε σίγουρα σε πολύ καλή κατάσταση.»

Πέρσι τέτοια εποχή δίνατε παιχνίδια στο UEFA Champions League με γνωστές ομάδες. Το κίνητρό σας είναι το ίδιο για το αυριανό παιχνίδι; «Φυσικά. Η Αστάνα είναι πολύ καλή ομάδα και δυνατή. Το UEFA Europa League δύσκολη διοργάνωση. Δυστυχώς μείναμε εκτός UEFA Champions League, αλλά τελείωσε αυτό για εμάς. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα ματς και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι με την Αστάνα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες μίας τέτοιας αναμέτρησης.»

Βλέπουμε φέτος έναν πιο βελτιωμένο Σεμπά. Έχει παίξει ρόλο η δεύτερη χρονιά σου στην Ελλάδα και έχεις προσαρμοστεί 100% ή οφείλεται στην εμπιστοσύνη του προπονητή σου; «Είναι αλήθεια ότι αισθάνεται και ο ίδιος βελτιωμένος. Νιώθω σε καλή κατάσταση. Έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη του προπονητή μου, αλλά δεν έχω παράπονα και από τον περσινό προπονητή. Νιώθω καλά, είναι ανεβασμένη η αυτοπεποίθησή μου γιατί ο προπονητής δίνει εμπιστοσύνη όχι μόνο σε εμένα, αλλά σε όλη την ομάδα. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί.»

Έχετε μελετήσει την Αστάνα; Ποια τα θετικά και αρνητικά της στοιχεία; «Είναι μία ομάδα πολύ κλειστή. Θα μας δυσκολέψει σίγουρα στο να κερδίσουμε τις μάχες από το κέντρο και μπροστά. Είναι γρήγορη και επικίνδυνη επιθετικά. Η αμυντική μας γραμμή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες αν δεν προσέξουμε. Είναι σημαντικό το ματς. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.