Header Ads

Header ADS

Basket: Ήττα και αποκλεισμός της εθνικής

Basket: Ήττα και αποκλεισμός της εθνικής
Η αρνητική παράδοση της Εθνικής Ανδρών στα προολυμπιακά τουρνουά συνεχίστηκε και στο Τορίνο, όπου στον ημιτελικό της διοργάνωσης, ηττήθηκε από την Κροατία με 61-66 και δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ώστε να διεκδικούσε το ένα και μοναδικό εισιτήριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Για 13η φορά σε 14 συμμετοχές προολυμπιακών τουρνουά, η Εθνική έμεινε εκτός της κορυφαίας γιορτής του παγκοσμίου αθλητισμού, αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται στήριξη και οι νέοι παίκτες που ήδη την στελεχώνουν, επιβάλλεται να σκληραγωγηθούν από τις αποτυχίες των τελευταίων ετών και να συνεχίσουν να προσπαθούν για την επόμενη, μεγάλη επιτυχία που έχει λείψει πολύ στην τελευταία εξαετία.

Η αρχή της Εθνικής ήταν απογοητευτική και αιφνιδίασε αρνητικά, καθώς έδειξε ότι δεν υπήρχε συγκέντρωση σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα να γίνει έρμαιο των κροατικών διαθέσεων. Ουσιαστικά, ο ημιτελικός του προολυμπιακού τουρνουά, άρχισε για την ελληνική ομάδα, μετά τα 15 πρώτα λεπτά, καθώς σ’ αυτό το διάστημα, η Κροατία χωρίς να δέχεται ιδιαίτερη πίεση στην επίθεση της και εκμεταλλευόμενη τα λάθη, την ασυνεννοησία και τα άστοχα σουτ των αντιπάλων τους, δημιούργησε σταθερά διψήφια διαφορά που έφτασε στην μέγιστη τιμή των 24 πόντων (13-37 στο 12’).

Σ’ όλη την διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου, η Εθνική δεν μπορούσε να βρει επιθετικές λύσεις, εντός της κροατικής ρακέτας, λόγω της εξουδετέρωσης του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος δεχόταν διπλό μαρκάρισμα σε κάθε προσπάθεια του να σκοράρει, με πλάτη στο καλάθι. Τα δυο εύστοχα τρίποντα του Παπαπέτρου και οι μεμονωμένες αμυντικές ενέργειες του Θανάση Αντετοκούνμπο, ήταν τα μοναδικά αντίδοτα στα λάθη και τα άστοχα σουτ των συμπαικτών τους.

Η ελληνική αντεπίθεση άρχισε με από την αμυντική προσπάθεια που έγινε αξιόλογη και είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρξει και αλλαγή ψυχολογίας στην επίθεση, με μεγαλύτερη πεποίθηση ευστοχίας στα σουτ. Δυο συνεχόμενα τρίποντα από τον Αγραβάνη και τον Περπέρογλου, η διαφορά του σκορ, μειώθηκε στους 11 πόντους (30-41 στο 17’) και έφτασε μέχρι τους οκτώ (34-42 στο 1’41’’), με καλάθι του Κουφού.

Η συνέχεια του τρίτου δεκαλέπτου είχε ελληνική “σφραγίδα” και η προσπάθεια των διεθνών συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Η Κροατία δεν μπόρεσε να αντιδράσει και ήταν θέμα χρόνου να χάσει το προβάδισμα για πρώτη φορά στο 27’ (47-46 με 2/2 βολές του Περπέρογλου), αφού σημείωσε, μόλις εννέα πόντους και δέχτηκε 34 από τα ελληνικά χέρια, σε διάστημα 15 λεπτών.

Η Κροατία είχε προβάδισμα τριών πόντων (49-52) στην έναρξη της 4ης περιόδου, αλλά η κόπωση των Ελλήνων παικτών από την προσπάθεια που είχαν καταβάλλει, αποδείχτηκε καταλυτική. Οι Κροάτες, ύστερα από το διάστημα “σιγής” τους, “απάντησαν” με σερί 16-3 και στον αντίποδα, η Εθνική έμεινε χωρίς σκορ στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα.

Το 51-62 στο 4’11’ πριν απο την λήξη, αύξησε κατακόρυφα τις πιθανότητες νίκης-πρόκρισης της Κροατίας, ενώ δυο φορές, ο Μπουρούσης (2’11) και ο Παπαπέτρου (1’45’’) ήταν άστοχοι από την γραμμή του 3ποντου και παρέμεινε το προβάδισμα της Κροατίας με 9 πόντους (55-64).

Το τρίποντο Μάντζαρη μείωσε στους 4 πόντους (61-65 στα 18’’), ακολούθησε μία εύστοχη του Μπογκντάνοβιτς για το 61-66 στα 15’’ και αυτό ήταν το τελικό σκορ, αφού στην τελευταία επίθεση της Εθνικής (7’’ πριν από την λήξη), ο Μάντζαρης με αρνητικές προδιαγραφές από την άμυνα που δέχτηκε, αστόχησε σε σουτ 3 πόντων.

ΕΛΛΑΔΑ: Αθηναίου, Καλάθης 3, Μπουρούσης 8, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 9, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Περπέρογλου 13, Αντετοκούνμπο Γ. 9, Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Μπάμπιτς, Κρούσλιν, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11, Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Αράποβιτς, Μπογκντάνοβιτς 20.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.