Header Ads

Header ADS

Superleague: Αύξηση Ελλήνων παικτών

Αύξηση, έστω περιορισμένη, του αριθμού των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιούνται στο πρωτάθλημα της Super League, παρατηρείται φέτος σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Για πρώτη φορά μετά από ικανό χρονικό διάστημα, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται, είναι περισσότεροι, σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους τους.

Οι 18 ομάδες της Super League (δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί η Νίκη Βόλου που είχε παρουσία στο πρωτάθλημα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου) εμπιστεύθηκαν μέχρι τώρα στα παιχνίδια τους 511 ποδοσφαιριστές. Ο αριθμός των παικτών είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά, το γεγονός είναι φυσιολογικό, καθώς, αυξήθηκαν πέρσι και φέτος οι ομάδες από 16 σε 18.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίσθηκαν μέχρι τώρα είναι 265 κι οι ξένοι 246. Διευκρινίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε στους παίκτες, Έλληνες και ξένους, που ανήκουν στη δύναμη των ομάδων, με συμβόλαια, αλλά, σε όσους έχουν μπει στο τερέν για να αγωνισθούν.

Αν σκεφθεί κανείς ότι σε πρωτάθλημα 16 ομάδων, πριν από 3 χρόνια, οι ξένοι ποδοσφαιριστές είχαν φθάσει τους 261, περιορίζοντας τους Έλληνες στους 214, οι συσχετισμοί φανερώνουν ότι το ελληνικό στοιχείο κερδίζει έδαφος. Το ποσοστό χρησιμοποίησης των ξένων παικτών στο πρωτάθλημα ήταν 35%, πριν από 6 χρόνια, αλλά, σταδιακά αυξήθηκε κι έφθασε ακόμα και το 60%.

Πλέον, οι ξένοι παίκτες αποτελούν το 48 %, με πτωτική τάση. Οι Έλληνες είχαν υποχωρήσει μόλις στο 40% και τώρα είναι στο 52%. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει βεβαίως και τα οικονομικά προβλήματα όχι απλώς καθορίζουν, αλλά, στην ουσία, υπαγορεύουν τις εξελίξεις.

Αρκετές ομάδες έχουν περιορισμούς στις μεταγραφές και το γεγονός επηρεάζει τη συμπεριφορά τους σε ότι αφορά τη διάρθρωση του ρόστερ τους αλλά και την προέλευση και την ηλικία των ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιούν στο πρωτάθλημα.

Υπάρχουν, φυσικά, οι ομάδες που εμπιστεύονται με μαζικό, σχεδόν, τρόπο ξένους παίκτες, όπως συμβαίνει με τον Εργοτέλη, τον Αστέρα Τρίπολης, την Βέροια, τον Ολυμπιακό αλλά κι εκείνες οι οποίες προτιμούν, για διάφορους λόγους, να συνεργάζονται με Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ισχύει κυρίως για τον Πανιώνιο, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο Αθηνών.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνισθεί μέχρι τώρα, είναι, ακριβώς, στα 27 χρόνια. Περίπου ιδανικός για πρωτάθλημα Super League, αλλά, ελαφρώς μεγαλύτερος σε σχέση με ότι συνέβαινε στα προηγούμενα χρόνια. Η αγωνία για την επιβίωση, ενισχύει την εμπιστοσύνη στους περισσότερο έμπειρους παίκτες.

Θα περιορισθεί, ωστόσο, αν κι όχι αισθητά, ο μέσος όρος στις τελευταίες αγωνιστικές, όταν θα έχουν κριθεί αρκετά σε ότι έχει σχέση με την βαθμολογία και θα έχουν τη δυνατότητα οι ομάδες να βάλουν στο παιχνίδι κι ορισμένους νεαρούς παίκτες, ώστε να κερδίσουν εμπειρίες.

Πιο νεανικές ομάδες είναι ο Πανιώνιος, ο Εργοτέλης, ο Πλατανιάς αλλά κι η Νίκη Βόλου. Κι εκείνες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, η Καλλονή, η Κέρκυρα, ο Ατρόμητος Αθηνών, η Βέροια κι η Ξάνθη. Ας δούμε αναλυτικά, πόσους παίκτες, Έλληνες και ξένους, έχει χρησιμοποιήσει κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα και ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των ποδοσφαιριστών που έχει παρουσιάσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: 20 Ξένοι - 10 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 27 χρόνια

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: 10 Ξένοι - 16 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 28.5 χρόνια

ΒΕΡΟΙΑ: 20 Ξένοι - 13 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 28.4 χρόνια

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: 22 Ξένοι - 15 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 26 χρόνια

ΚΑΛΛΟΝΗ: 15 Ξένοι - 12 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 29.3 χρόνια

ΑΟΚ: 17 Ξένοι - 13 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 28.9 χρόνια

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: 19 Ξένοι - 15 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 27.1 χρόνια

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: 4 Ξένοι - 21 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 23.8 χρόνια

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 20 Ξένοι - 10 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 26.9 χρόνια

ΟΦΗ: 12 Ξένοι - 16 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 26.9 χρόνια

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 12 Ξένοι - 14 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 26.6 χρόνια

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: 13 Ξένοι - 13 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 27.7 χρόνια

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: 16 Ξένοι - 15 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 27.2 χρόνια

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 3 Ξένοι - 23 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 23.2 χρόνια

ΠΑΟΚ: 12 Ξένοι - 17 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 26.5 χρόνια

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 6 Ξένοι - 15 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 27.5 χρόνια

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: 15 Ξένοι - 12 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 26.2 χρόνια

ΞΑΝΘΗ: 10 Ξένοι - 14 Έλληνες
Μέσος όρος ηλικίας 28.3 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.